Darmowa dieta 1300 kcal nr 38660



Śniadanie


Jaglanka z jabłkiem i masłem orzechowym (wersja lżejsza, bez laktozy)
325 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 6.3 g T: 9.3 g W: 57.05 g (BŁ: 4.28 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

29   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.


Drugie śniadanie


Wafle ryżowe z miodem i jabłkiem
264 kcal
Łączna waga porcji: 199g.

B: 2.31 g T: 5.37 g W: 53.47 g (BŁ: 3.64 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

44   40

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Wafle ryżowe posmaruj masłem i miodem.
  2. Zjedz z jabłkiem.


Obiad


Kotleciki z indyka i kaszy jaglanej
419 kcal
Łączna waga porcji: 249g.

B: 27.09 g T: 10.55 g W: 55.83 g (BŁ: 3.38 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

34   21

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, później kmin rzymski, oregano i odrobinę chilli. Przestudzić. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną pietruszką, cebulą z przyprawami, dodać sól i pieprz. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200st) przez ok. 20 - 25 min. Można też usmażyć, ale wiadomo - pieczone będzie lżejsze. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać troszkę oleju z suszonych pomidorów, kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić miętą (może być suszona). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Ryż z pieczarkami i koperkiem (wersja lżejsza)
297 kcal
Łączna waga porcji: 415g.

B: 7.78 g T: 13.51 g W: 39.71 g (BŁ: 6.98 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1305 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 43.48 g
Tłuszcz: 38.73 g
Węglowodany: 206.06 g (w tym błonnik: 18.28 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula czerwona 105g     0,48 zł (2,99 zł)
Cytryna 3g     0,04 zł (13,99 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Jabłko 250g     1,09 zł (3,49 zł)
Kasza jaglana 90g     0,87 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Krążki ryżowe 20g     0,49 zł (2,69 zł)
Kumin (kmin rzymski) 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Masło orzechowe 10g     0,35 zł (11,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Miód pszczeli 24g     0,90 zł (14,99 zł)
Mięso mielone z indyka 200g     3,40 zł (8,49 zł)
Mięta suszona 1g     0,24 zł (2,19 zł)
Mleko ryżowe 240ml     2,28 zł (9,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 5g     0,12 zł (2,49 zł)
Natka pietruszki 24g     2,10 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 5g     0,03 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 5g     0,04 zł (8,99 zł)
Oregano (suszone) 1g     0,17 zł (1,69 zł)
Pieczarka świeża 80g     0,80 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Płatki jaglane 30g     0,42 zł (2,79 zł)
Ryż brązowy 45g     0,34 zł (2,99 zł)
Suszone pomidory 60g     1,50 zł (6,99 zł)
Sól himalajska 1g     0,01 zł (3,49 zł)
Woda 240ml 0,00 zł (0,00 zł)



×