Imbir ścieramy i gotujemy z pokrojonymi w kostkę jabłkami i gruszkami, goździkami, olejem i wodą przez około 15 - 20 minut. Pod koniec dodajemy suszone jagody goji.
1. Umyj i pokrój składniki:
- Marchew obierz i pokrój w słupki,
- Paprykę także pokrój w słupki,
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki,
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę,
- Ananasa obierz i pokrój na małe kawałki,
- Kurczaka pokój w kawałki o długości 2-3 cm,
2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka. Dopraw kurczaka do smaku solą himalajską, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Następnie przełóż kurczaka lub do półmiska.
3. Ugotuj ryż.
4. Przygotowuj sos słodko-kwaśny. W naczyniu umieść: sok z pomarańczy, miód, koncentrat pomidorowy, ocet winny. Wymieszaj składniki.
5. Warzywa (cebula, czosnek, marchew, papryka) uduś al dente na dużej patelni. Następnie do duszących się warzyw dodaj ananasa, kurczaka i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Dopraw papryką słodką i papryką ostrą do smaku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody. Po około 5 min. duszenia sosu dodaj rozwodnioną skrobię, cały czas mieszając. Mieszaj sos aż zawrze i zgęstnieje, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki.
6. Ugotowany ryż nałóż na talerz i polej przygotowanym sosem.
propozycja przepisu przysłana przez: Yoshimu z forum KFD
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 340g |
![]() |
|
Cebula | 420g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Czosnek niedźwiedzi | 0.4g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 300g |
![]() |
|
Gruszka | 130g |
![]() |
|
Imbir | 5g |
![]() |
|
Jabłko | 150g |
![]() |
|
Jagody goji (suszone) | 12g |
![]() |
|
Jarmuż | 500g |
![]() |
|
Kiwi | 225g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 730g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 50g |
![]() |
|
Marchew | 370g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 0.01g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 0.6g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 12g |
![]() |
|
Nasiona chia | 15g |
![]() |
|
Ocet winny | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Oregano (suszone) | 0.5g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 165g |
![]() |
|
Pieprz Cayenne | 0.02g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 0.5g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 270g |
![]() |
|
Pomidory | 120g |
![]() |
|
Por | 280g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 150g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 100g |
![]() |
|
Skrobia ziemniaczana | 30g |
![]() |
|
Sok pomarańczowy | 120g |
![]() |
|
Sól himalajska | 4.5g |
![]() |
|
Woda | 518ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |