Rodzynki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 3g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Awokado | 70g |
2,18 zł
(13,99 zł) |
|
Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
Cebula | 25g |
0,06 zł
(1,89 zł) |
|
Cebula czerwona | 25g |
0,12 zł
(2,99 zł) |
|
Chleb żytni | 35g |
0,33 zł
(3,79 zł) |
|
Kapusta pekińska | 200g |
1,88 zł
(7,99 zł) |
|
Koper ogrodowy | 43g |
5,14 zł
(5,98 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 30g |
0,52 zł
(3,49 zł) |
|
Pestki dyni | 20g |
0,80 zł
(3,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 80g |
0,80 zł
(4,99 zł) |
|
Pomidory | 240g |
1,28 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 11g |
0,25 zł
(4,49 zł) |
|
Rukola | 50g |
3,00 zł
(5,99 zł) |
|
Ryż brązowy | 45g |
0,34 zł
(2,99 zł) |
|
Tuńczyk w wodzie | 120g |
4,93 zł
(6,99 zł) |
|
Woda | 240ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |