Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Imbir ścieramy i gotujemy z pokrojonymi w kostkę jabłkami i gruszkami, goździkami, olejem i wodą przez około 15 - 20 minut. Pod koniec dodajemy suszone jagody goji.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Borówka amerykańska | 70g |
1,96 zł
(6,99 zł) |
|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Imbir | 5g |
0,14 zł
(5,69 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jagody goji (suszone) | 12g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 140g |
0,98 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 20g |
0,15 zł
(1,39 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
| Mak niebieski | 5g |
0,16 zł
(6,29 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 50g |
0,46 zł
(4,59 zł) |
|
| Migdały | 5g |
0,42 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 280ml |
0,98 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 40g |
0,73 zł
(10,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Szczypiorek | 5g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
| Woda | 250ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |