Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
![]() |
|
Banan | 240g |
![]() |
|
Białko jaja kurzego | 100g |
![]() |
|
Brzoskwinia | 170g |
![]() |
|
Cukier biały | 2g |
![]() |
|
Cynamon | 8g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 56g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 120ml |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 480ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 15g |
![]() |
|
Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 20g |
![]() |
|
Otręby owsiane | 16g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 80g |
![]() |
|
Por | 40g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 80g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 45g |
![]() |
|
Serek twarogowy ziarnisty | 140g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Woda | 240ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |