Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 10g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
Czarne jagody | 130g |
6,28 zł
(14,49 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 375g |
1,64 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Marchew | 270g |
0,82 zł
(2,29 zł) |
|
Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 490ml |
4,65 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 48g |
0,17 zł
(3,59 zł) |
|
Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 80g |
0,80 zł
(4,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Ryż brązowy | 45g |
0,34 zł
(2,99 zł) |
|
Woda | 240ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |