Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 160g |
1,24 zł
(1,39 zł) |
|
Kiełki brokuła | 32g |
3,19 zł
(4,99 zł) |
|
Kiwi | 150g |
2,25 zł
(7,49 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Mango | 140g |
2,63 zł
(7,99 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
4,50 zł
(8,99 zł) |
|
Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
Ogórek gruntowy | 40g |
0,73 zł
(10,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 80g |
0,80 zł
(4,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 70g |
0,46 zł
(3,29 zł) |
|
Ryż brązowy | 45g |
0,34 zł
(2,99 zł) |
|
Rzodkiewka | 90g |
1,87 zł
(2,49 zł) |
|
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 200g |
2,69 zł
(2,69 zł) |
|
Sok z buraków | 100g |
0,93 zł
(6,99 zł) |
|
Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 740ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |