Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 120g |
![]() |
|
Bazylia świeża | 6g |
![]() |
|
Brokuły | 250g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula | 100g |
![]() |
|
Chleb tostowy pełnoziarnisty | 46g |
![]() |
|
Cukier | 5g |
![]() |
|
Czosnek | 5g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
![]() |
|
Fasola szparagowa | 200g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Kalafior | 880g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 10g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 100g |
![]() |
|
Masło | 5g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 48g |
![]() |
|
Ogórek | 180g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 35g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 30g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1.25g |
![]() |
|
Pomidory | 360g |
![]() |
|
Rodzynki | 15g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 90g |
![]() |
|
Schab pieczony | 15g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 15g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Sól himalajska | 0.25g |
![]() |