Darmowa dieta 1800 kcal nr 37803



Śniadanie


Kotlety warzywne z ciecierzycy
390 kcal
Łączna waga porcji: 492g.

B: 17.76 g T: 12.3 g W: 60.19 g (BŁ: 15.03 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

27   43

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Kanapka z jajkiem
302 kcal
Łączna waga porcji: 200g.

B: 16.92 g T: 10.94 g W: 37.32 g (BŁ: 6.12 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

87   3

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Ugotuj jajko na twardo, obierz je ze skorupki. Pokrój ogórka i jajko w plasterki. Posmaruj kanapkę masłem. Ułóż na kanapce sałatę, jajko i ogórka. Dopraw solem i pieprzem. Podesłał: pogromcafasoli


Obiad


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1836 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy   Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 57.14 g
Tłuszcz: 67.24 g
Węglowodany: 267.2 g (w tym błonnik: 32.01 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka tarta 55g     0,43 zł (3,89 zł)
Cebula czerwona 105g     0,48 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa 240g     1,41 zł (2,49 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cukinia 500g     4,99 zł (8,49 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 201g     1,40 zł (6,99 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Ogórek 20g     0,13 zł (3,99 zł)
Olej rzepakowy 40g     0,28 zł (6,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Sałata 10g     0,36 zł (4,99 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sól biała 2g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 225ml 0,00 zł (0,00 zł)



×