Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 10g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Czarne jagody | 130g |
6,28 zł
(14,49 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 50g |
0,41 zł
(2,79 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 20g |
0,56 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 50g |
0,92 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 80g |
0,80 zł
(4,99 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 125g |
0,93 zł
(2,99 zł) |
|
| Sałata masłowa | 100g |
3,56 zł
(4,99 zł) |
|
| Schab bez kości | 100g |
1,84 zł
(11,59 zł) |
|
| Szparagi | 150g |
3,60 zł
(11,99 zł) |
|
| Woda | 240ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |