Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 9g |
0,63 zł
(6,99 zł) |
|
| Banan | 180g |
0,90 zł
(4,99 zł) |
|
| Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
| Hummus z chilli | 40g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Ksylitol | 7g |
0,36 zł
(12,99 zł) |
|
| Marchew | 150g |
0,46 zł
(2,29 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 580ml |
2,02 zł
(3,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 240g |
4,40 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Płatki ryżowe | 50g |
0,89 zł
(3,19 zł) |
|
| Rodzynki | 11g |
0,25 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |