Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Mieszamy najpierw składniki suche, następnie mokre, wsypujemy suche do mokrych lub mokre do suchych, mieszamy, na patelni uformowac jednego wielkiego giganta lub kilka mniejszych wedle uznania. Podawac z owockiem ulubionym.
Przepis nadesłany przez użytkownika.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Cukier | 5g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
![]() |
|
Grejpfrut | 130g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Jaja kurze całe | 100g |
![]() |
|
Kasza manna | 50g |
![]() |
|
Kiwi | 80g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 200ml |
![]() |
|
Mleko sojowe | 125ml |
![]() |
|
Mąka pszenna pełnoziarnista | 20g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 48g |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 25g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 30g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |