1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Cebula czerwona | 30g |
0,14 zł
(2,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Fasola cięta konserwowa bez zalewy | 30g |
0,30 zł
(3,99 zł) |
|
| Groszek zielony konserwowy bez zalewy | 30g |
0,20 zł
(2,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 400g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 100g |
0,77 zł
(1,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 30g |
0,73 zł
(2,69 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 60g |
1,44 zł
(5,99 zł) |
|
| Marchew | 30g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 36g |
3,15 zł
(4,38 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 80g |
1,00 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 80g |
1,47 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Pomidory | 170g |
0,90 zł
(3,99 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Sałata masłowa | 15g |
0,53 zł
(4,99 zł) |
|
| Seler, korzeń | 30g |
0,12 zł
(2,69 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 12g |
0,32 zł
(5,29 zł) |
|
| Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Tuńczyk w wodzie | 30g |
1,23 zł
(6,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Ziemniaki | 30g |
0,06 zł
(3,69 zł) |