Darmowa dieta 1900 kcal nr 80756



Śniadanie


Jajecznica ze szpinakiem
488 kcal
Łączna waga porcji: 431g.

B: 30.26 g T: 17.23 g W: 59.54 g (BŁ: 12.05 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

20   11

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na patelni rozgrzać wodę. Wlać rozkłócone jajka. Mieszając trzymać na ogniu aż jajka się zetną. Dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem.


Drugie śniadanie


Jaglanka na mleku kokosowym
317 kcal
Łączna waga porcji: 360g.

B: 10.28 g T: 4.61 g W: 61.06 g (BŁ: 4.95 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

13   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne), cukier i zagotować na małym lub średnim ogniu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do niedużego garnka wsypać owoce, no. Maliny, żurawinę, jagody, dodać cukier, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać sok i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia, w razie potrzeby dodać więcej cukru do smaku.


Obiad


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Kolacja


Makaron z fasolką i pomidorami
370 kcal
Łączna waga porcji: 338g.

B: 11.63 g T: 16.15 g W: 48.68 g (BŁ: 7.79 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

45   17

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Fasolkę gotujemy na parze ok. 10 minut.
  2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente.
  3. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
  4. Wsypujemy całość do jednego garnka, dodajemy oliwę, bazylię, sól i pieprz, a następnie mieszamy.

 


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1865 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 63.86 g
Tłuszcz: 64.24 g
Węglowodany: 271.42 g (w tym błonnik: 25.49 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bazylia świeża 6g     0,48 zł (7,99 zł)
Białko jaja kurzego 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 5g     0,05 zł (5,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Fasola szparagowa 200g     2,44 zł (5,49 zł)
Jaja kurze całe 150g     1,05 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 50g     0,48 zł (3,39 zł)
Ksylitol 5g     0,26 zł (12,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 100g     1,12 zł (4,49 zł)
Malina 50g     1,00 zł (9,99 zł)
Masło klarowane 5g     0,21 zł (21,49 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 125ml     2,25 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 125ml     0,44 zł (3,49 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 0.3g     0,03 zł (1,79 zł)
Pomidory 340g     1,81 zł (3,99 zł)
Szpinak 150g     2,99 zł (3,99 zł)
Sól biała 0.3g     0,00 zł (1,99 zł)
Woda 100ml 0,00 zł (0,00 zł)



×