Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 9g |
0,63 zł
(6,99 zł) |
|
Awokado | 140g |
4,35 zł
(13,99 zł) |
|
Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
Borówka amerykańska | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
Czosnek | 5g |
0,22 zł
(2,19 zł) |
|
Kalafior | 250g |
4,16 zł
(9,99 zł) |
|
Kiwi | 75g |
1,12 zł
(7,49 zł) |
|
Koper ogrodowy | 32g |
3,83 zł
(5,98 zł) |
|
Migdały | 15g |
1,27 zł
(8,49 zł) |
|
Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko migdałowe | 250g |
2,62 zł
(10,49 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Ocet balsamiczny | 2g |
0,10 zł
(12,49 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 45g |
1,98 zł
(10,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
Pomarańcze | 200g |
1,25 zł
(7,49 zł) |
|
Pomidory | 240g |
1,28 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Rzodkiewka | 60g |
1,25 zł
(2,49 zł) |
|
Sok cytrynowy | 6g |
0,16 zł
(5,29 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |
|
Woda | 250ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |