Darmowa dieta 2100 kcal nr 1235



Śniadanie


Jajecznica z pomidorami (wersja bezglutenowa)
457 kcal
Łączna waga porcji: 435g.

B: 27.13 g T: 23.96 g W: 35.8 g (BŁ: 3.85 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

31   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, razem z pokrojonym drobno pomidorem. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem. Zmniejszamy ogień i wlewamy zawartość miseczki. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jajko się zetnie. Podajemy z krążkami ryżowymi.


Drugie śniadanie


Serek z suszonymi śliwkami (bezglutenowy)
260 kcal
Łączna waga porcji: 250g.

B: 20.8 g T: 0.88 g W: 44.86 g (BŁ: 4.16 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

14   41

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami.


Obiad


Ryż z pieczarkami i koperkiem (wersja lżejsza)
594 kcal
Łączna waga porcji: 830g.

B: 15.56 g T: 27.02 g W: 79.42 g (BŁ: 13.96 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podwieczorek


Koktajl ze szpinakiem, bananem i kiwi
386 kcal
Łączna waga porcji: 1000g.

B: 7.96 g T: 4.98 g W: 84.66 g (BŁ: 13.14 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

53   22

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Całość miksujemy w blenderze.


Kolacja


Makaron z fasolką i pomidorami
370 kcal
Łączna waga porcji: 338g.

B: 11.63 g T: 16.15 g W: 48.68 g (BŁ: 7.79 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

44   17

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Fasolkę gotujemy na parze ok. 10 minut.
  2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente.
  3. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
  4. Wsypujemy całość do jednego garnka, dodajemy oliwę, bazylię, sól i pieprz, a następnie mieszamy.

 


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2067 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 83.08 g
Tłuszcz: 72.99 g
Węglowodany: 293.42 g (w tym błonnik: 42.9 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 240g     1,20 zł (4,99 zł)
Bazylia świeża 6g     0,48 zł (7,99 zł)
Cebula 50g     0,12 zł (1,89 zł)
Fasola szparagowa 200g     2,44 zł (5,49 zł)
Jaja kurze całe 180g     1,26 zł (6,99 zł)
Kiwi 150g     2,25 zł (7,49 zł)
Koper ogrodowy 70g     8,37 zł (8,97 zł)
Krążki ryżowe 30g     0,73 zł (2,69 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 100g     1,12 zł (4,49 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 15g     0,10 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 160g     1,60 zł (4,99 zł)
Pomidory 510g     2,71 zł (3,99 zł)
Płatki jaglane 10g     0,14 zł (2,79 zł)
Ryż brązowy 90g     0,67 zł (2,99 zł)
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu 200g     2,69 zł (2,69 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Woda 980ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śliwki suszone 40g     1,33 zł (4,99 zł)



×