Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Cebula | 50g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 50g |
![]() |
|
Chleb żytni | 210g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Cytryna | 40g |
![]() |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 45g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 50g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 16g |
![]() |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
![]() |
|
Ogórek | 80g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
![]() |
|
Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 45g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 70g |
![]() |
|
Pomidory | 240g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Rodzynki | 7g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 50g |
![]() |
|
Ser typu "Feta" | 50g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 5g |
![]() |