Darmowa dieta 2100 kcal nr 61012



Śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

15   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Koktajl z bananem, pomarańczą i kiwi
274 kcal
Łączna waga porcji: 650g.

B: 4.48 g T: 2.69 g W: 63.43 g (BŁ: 9.32 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

95   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.


Obiad


Pizza bezglutenowa z szynką
605 kcal
Łączna waga porcji: 617g.

B: 28.98 g T: 24.37 g W: 72.61 g (BŁ: 9.97 g)

Bezglutenowe  

22   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  10. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż szynkę, kostki papryki, plasterki oliwek, posyp startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  11. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Kanapki z szynką z indyka i warzywami
362 kcal
Łączna waga porcji: 250g.

B: 14.6 g T: 10.85 g W: 56.49 g (BŁ: 9.27 g)



76   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka



Kolacja


Kotlety warzywne z ciecierzycy
390 kcal
Łączna waga porcji: 492g.

B: 17.76 g T: 12.3 g W: 60.19 g (BŁ: 15.03 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

27   43

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2105 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 76.37 g
Tłuszcz: 68.4 g
Węglowodany: 321.36 g (w tym błonnik: 46.63 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Bułka tarta 55g     0,43 zł (3,89 zł)
Cebula 70g     0,17 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 105g     0,48 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa 240g     1,41 zł (2,49 zł)
Cukier 55g     0,16 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cukinia 500g     4,99 zł (8,49 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 55g     0,82 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 161g     1,13 zł (6,99 zł)
Kiwi 75g     1,12 zł (7,49 zł)
Masło 150g     3,74 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Ogórek 90g     0,60 zł (3,99 zł)
Olej rzepakowy 35g     0,24 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1.25g     0,11 zł (1,79 zł)
Pomarańcze 200g     1,25 zł (7,49 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Szynka z indyka 95g     4,47 zł (7,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 425ml 0,00 zł (0,00 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×