Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bułka tarta | 55g |
![]() |
|
Cebula | 30g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 105g |
![]() |
|
Chleb żytni | 105g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa | 240g |
![]() |
|
Cukinia | 500g |
![]() |
|
Cynamon | 5g |
![]() |
|
Czosnek | 20g |
![]() |
|
Drożdże (piekarskie świeże) | 15g |
![]() |
|
Hummus z chilli | 40g |
![]() |
|
Jabłko | 150g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 211g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 40g |
![]() |
|
Marchew | 150g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 145ml |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 100g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 35g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 310g |
![]() |
|
Pesto z bazylią | 15g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 100g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 20g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 20g |
![]() |
|
Szpinak | 100g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |