Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
1,00 zł
(7,99 zł) |
|
Bulion warzywny | 250g |
27,30 zł
(27,96 zł) |
|
Bułka tarta (bezglutenowa) | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Cebula | 90g |
0,21 zł
(1,89 zł) |
|
Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
Imbir (proszek) | 5g |
0,63 zł
(1,89 zł) |
|
Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Kalafior | 220g |
3,66 zł
(9,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Kurkuma | 2g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 17g |
0,38 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 50g |
0,37 zł
(2,99 zł) |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
0,59 zł
(5,19 zł) |
|
Suszona kolendra | 2g |
0,17 zł
(1,29 zł) |
|
Szczypiorek | 30g |
2,99 zł
(4,98 zł) |