Darmowa dieta 2200 kcal nr 509



Śniadanie


Kanapki z szynką z indyka, sałatą i pomidorami (wersja lżejsza)
446 kcal
Łączna waga porcji: 396g.

B: 20.38 g T: 8.68 g W: 79.34 g (BŁ: 14.08 g)



123   12

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Kanapki smarujemy masłem. Nakładamy sałatę, szynkę i pomidory. Posypujemy pieprzem.


Drugie śniadanie


Serek z brzoskwinią
232 kcal
Łączna waga porcji: 307g.

B: 20.48 g T: 0.89 g W: 36.99 g (BŁ: 2.31 g)

Wegetariańskie  

42   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brzoskwinię kroimy na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami.


Obiad


Ryż z pieczarkami i koperkiem (wersja lżejsza)
594 kcal
Łączna waga porcji: 830g.

B: 15.56 g T: 27.02 g W: 79.42 g (BŁ: 13.96 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podwieczorek


Koktajl z mleka i brzoskwini
466 kcal
Łączna waga porcji: 822g.

B: 22.44 g T: 11.58 g W: 74.76 g (BŁ: 11.94 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

32   20

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Zblendować ze sobą wszystkie składniki


Kolacja


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2157 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 90.06 g
Tłuszcz: 60.69 g
Węglowodany: 340.36 g (w tym błonnik: 50.66 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Amarantus ekspandowany 12g     0,84 zł (6,99 zł)
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Brzoskwinia 425g     2,97 zł (3,49 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 70g     8,37 zł (8,97 zł)
Masło 6g     0,15 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 460ml     1,61 zł (3,49 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Natka pietruszki 20g     1,75 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Pieczarka świeża 160g     1,60 zł (4,99 zł)
Pomidory 170g     0,90 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 10g     0,07 zł (3,29 zł)
Ryż brązowy 90g     0,67 zł (2,99 zł)
Sałata 20g     0,71 zł (4,99 zł)
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu 200g     2,69 zł (2,69 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Szynka z indyka 60g     2,82 zł (7,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 580ml 0,00 zł (0,00 zł)



×