Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bataty | 460g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 100g |
![]() |
|
Brokuły | 100g |
![]() |
|
Chleb żytni | 35g |
![]() |
|
Cytryna | 40g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 112g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 240g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 54g |
![]() |
|
Limonka | 300g |
![]() |
|
Mak niebieski | 10g |
![]() |
|
Migdały | 25g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 50g |
![]() |
|
Mleko krowie 0,5% | 10g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 550ml |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
![]() |
|
Pomarańcze | 720g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
![]() |