Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, później kmin rzymski, oregano i odrobinę chilli. Przestudzić. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną pietruszką, cebulą z przyprawami, dodać sól i pieprz. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200st) przez ok. 20 - 25 min. Można też usmażyć, ale wiadomo - pieczone będzie lżejsze. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać troszkę oleju z suszonych pomidorów, kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić miętą (może być suszona). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 60g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 210g |
![]() |
|
Cukier | 5g |
![]() |
|
Cytryna | 6g |
![]() |
|
Czosnek | 20g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 255g |
![]() |
|
Ksylitol | 14g |
![]() |
|
Kumin (kmin rzymski) | 2g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 2g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 10g |
![]() |
|
Mięso mielone z indyka | 400g |
![]() |
|
Mięta suszona | 2g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 300ml |
![]() |
|
Mąka jaglana | 60g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 48g |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 48g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 30g |
![]() |
|
Oregano (suszone) | 2g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 2g |
![]() |
|
Porzeczki czarne | 110g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 120g |
![]() |
|
Sól himalajska | 2g |
![]() |
|
Woda | 50ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |