Darmowa dieta 2300 kcal nr 30232



Śniadanie


Tosty pełnoziarniste z serem, papryką i polędwicą sopocką
681 kcal
Łączna waga porcji: 324g.

B: 32.61 g T: 28.26 g W: 78.87 g (BŁ: 10.08 g)



66   10

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

  1. Kromki pieczywa tostowego smarujemy masłem.
  2. Na pierwszą z nich kładziemy kolejno plaster polędwicy, pokrojoną paprykę i plaster sera.
  3. Przykrywamy drugą z nich i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.


Drugie śniadanie


Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
380 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 7.01 g T: 2.97 g W: 87.58 g (BŁ: 11.38 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

79   53

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.



Obiad


Naleśnik z dżemem
692 kcal
Łączna waga porcji: 252g.

B: 13.92 g T: 25.81 g W: 102.36 g (BŁ: 2.36 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

105   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Kolacja


Ryż z pieczarkami i koperkiem
590 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 13.85 g T: 26.8 g W: 80.08 g (BŁ: 12.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

54   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2343 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 67.39 g
Tłuszcz: 83.84 g
Węglowodany: 348.89 g (w tym błonnik: 36.25 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Chleb tostowy pełnoziarnisty 138g     0,96 zł (3,49 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cynamon 4g     0,51 zł (2,29 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Jabłko 360g     1,57 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 50g     0,48 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Masło 15g     0,37 zł (4,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 72g     0,22 zł (2,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Papryka czerwona 90g     1,65 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 120g     1,20 zł (4,99 zł)
Polędwica sopocka 36g     1,02 zł (16,99 zł)
Rodzynki 7g     0,16 zł (4,49 zł)
Ryż brązowy 95g     0,71 zł (2,99 zł)
Ser żółty królewski light 45g     1,53 zł (4,59 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)



×