Darmowa dieta 2300 kcal nr 45198



Śniadanie


Racuchy jaglane z gumijagodami
487 kcal
Łączna waga porcji: 254g.

B: 8.83 g T: 19.17 g W: 76.39 g (BŁ: 12.88 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

24   74

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Wymieszaj w miseczce składniki: wodę, nasiona chia, ksylitol, mąkę jaglaną, umyte czarne porzeczki (mogą być roztopione porzeczki z mrożonki).
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  3. Płynne ciasto na racuchy nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując małe placuszki.
  4. Smaż racuchy z obu stron do uzyskania jasnobrązowego koloru.


Drugie śniadanie


Wafle ryżowe z miodem i jabłkiem
528 kcal
Łączna waga porcji: 398g.

B: 4.62 g T: 10.74 g W: 106.94 g (BŁ: 7.28 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

44   40

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Wafle ryżowe posmaruj masłem i miodem.
  2. Zjedz z jabłkiem.


Obiad


Faszerowana groszkiem pierś kurczaka z ryżem i surówką
574 kcal
Łączna waga porcji: 526g.

B: 35.99 g T: 8.87 g W: 96.83 g (BŁ: 17.71 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

34   20

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej groszek, oliwę, pieprz i sól, a następnie całość rozgniatamy na gładką masę. Mięso delikatnie tłuczemy, posypujemy ziołami prowansalskimi i pokrywamy farszem. Zawijamy i spinamy wykałaczką, po czym gotujemy na parze przez około 15 - 20 minut. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu i przygotowujemy surówkę: Pora i paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w platry. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy oliwę, sól i pieprz.


Podwieczorek


Sałatka z tuńczykiem z sosem czosnkowym
265 kcal
Łączna waga porcji: 412g.

B: 27.42 g T: 12.05 g W: 13.88 g (BŁ: 3.64 g)

Bezglutenowe  

24   20

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mix sałat umyć, osuszyć i ułożyć na dużym, płaskim talerzu. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na sałacie. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka i pokrojone na pól pomidory. Dodać pokrojoną w paski czerwoną cebulę oraz czarne oliwki. Jogurt naturalny zmieszać z majonezem, odrobiną soli, pieprzu i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polać sosem sałatkę. Przepis przesłany przez: pogromcafasoli
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2308 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 87.63 g
Tłuszcz: 68.58 g
Węglowodany: 361.59 g (w tym błonnik: 51.67 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula czerwona 30g     0,14 zł (2,99 zł)
Czarne oliwki 20g     0,70 zł (4,99 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Fasolka szparagowa mrożona 80g 0,00 zł (0,00 zł)
Filet z piersi kurczaka 100g     1,74 zł (8,69 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Groszek zielony konserwowy bez zalewy 100g     0,67 zł (2,69 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jabłko 300g     1,31 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 100g     0,77 zł (1,39 zł)
Krążki ryżowe 40g     0,98 zł (2,69 zł)
Ksylitol 14g     0,73 zł (12,99 zł)
Majonez 10g     0,21 zł (6,49 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 48g     1,80 zł (14,99 zł)
Mąka jaglana 60g     0,72 zł (11,99 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 6g     0,53 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 25g     0,17 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 50g     0,92 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 150g     2,09 zł (3,49 zł)
Por 125g     2,17 zł (3,99 zł)
Porzeczki czarne 110g     1,46 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 90g     0,67 zł (2,99 zł)
Sałata 180g     6,42 zł (9,98 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Tuńczyk w wodzie 150g     6,17 zł (6,99 zł)
Woda 175ml 0,00 zł (0,00 zł)



×