Darmowa dieta 2300 kcal nr 50098



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza, bezglutenowa)
466 kcal
Łączna waga porcji: 168g.

B: 9.81 g T: 20.76 g W: 60.07 g (BŁ: 0.35 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

52   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Mieszanka orzechowo - sezamowa
370 kcal
Łączna waga porcji: 96g.

B: 10.62 g T: 24.29 g W: 29.98 g (BŁ: 5.09 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

13   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość mieszamy w misce.



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Sałatka z czerwoną fasolą
352 kcal
Łączna waga porcji: 437g.

B: 17.15 g T: 7.68 g W: 62.11 g (BŁ: 16.25 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

36   20

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Fasolą płuczemy, szpinak myjemy. Paprykę kroimy w paski, pomidora w ósemki. Całość mieszamy w misce i polewamy oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem.


Kolacja


Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem (wersja bezglutenowa)
361 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 19.34 g T: 7.86 g W: 56.95 g (BŁ: 7.18 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

40   30

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut, makaron gotujemy wg przepisu (al dente). Ugotowane na twardo jajko i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy ugotowanego brokuła i makaron. Całość polewamy jogurtem z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2336 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 88.18 g
Tłuszcz: 80.38 g
Węglowodany: 340.12 g (w tym błonnik: 48.56 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 120g     1,44 zł (4,79 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 50g     0,77 zł (4,29 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 20g     0,15 zł (1,39 zł)
Kakao w proszku 7g     0,33 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron kukurydziany 50g     0,46 zł (4,59 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Migdały 10g     0,85 zł (8,49 zł)
Miód pszczeli 6g     0,22 zł (14,99 zł)
Mąka kukurydziana 48g     0,17 zł (3,59 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ocet balsamiczny 2g     0,10 zł (12,49 zł)
Olej rzepakowy 15g     0,10 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Sezam 50g     1,30 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszona żurawina 25g     1,00 zł (7,99 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Woda 18ml 0,00 zł (0,00 zł)



×