Darmowa dieta 2300 kcal nr 61790



Śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

15   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Sałatka z kukurydzą, papryką i nasionami chia (z chlebem)
323 kcal
Łączna waga porcji: 375g.

B: 8.25 g T: 14.95 g W: 45.26 g (BŁ: 12.53 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

44   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Sałatę rwiemy, pomidora i paprykę kroimy. Całość mieszamy z kukurydzą i polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z nasionami chia i ulubionymi przyprawami. Podajemy z chlebem.


Obiad


Mini pizzerinki
676 kcal
Łączna waga porcji: 377g.

B: 31.89 g T: 18.59 g W: 97.14 g (BŁ: 3.71 g)

Wegetariańskie  

36   11

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Odmierzamy 250g mąki wsypujemy ją do miski wraz z solą i cukrem. Dodajemy oliwę. Mieszamy dodając wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut. Pozostawiamy wyrobione ciasto pod ściereczką w ciepłym miejscu na okolo 30-40minut. Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy blaszkę oliwą z oliwek i wyrabiamy kształt pizzerinek. Smarujemy sosem pomidorowym , dodajemy ulubionych składników i ser mozarella. Pizzerki posypałam solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Piekłam ok. 10 minut- góra dół 250°
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Kanapka z szynką z indyka i pomidorem
385 kcal
Łączna waga porcji: 325g.

B: 18.14 g T: 10.31 g W: 60.44 g (BŁ: 10.62 g)



71   3

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kanapkę smarujemy serkiem. Na kanapkę kładziemy szynkę i pomidor.

Autor: qba100



Kolacja


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2277 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 80.03 g
Tłuszcz: 74.56 g
Węglowodany: 341.33 g (w tym błonnik: 38.27 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Cukier 53g     0,16 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 45g     0,67 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 30g     0,56 zł (1,49 zł)
Kukurydza konserwowa 80g     0,66 zł (2,79 zł)
Masło 140g     3,49 zł (4,99 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mąka orkiszowa 150g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka pszenna typ 500 600g     1,79 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 20g     1,75 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 20g     0,88 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 90g     1,65 zł (10,99 zł)
Pomidory 270g     1,44 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Sałata masłowa 100g     3,56 zł (4,99 zł)
Ser mozzarella 125g     3,19 zł (3,19 zł)
Serek typu "Fromage" naturalny 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)
Sól biała 2g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×