Darmowa dieta 2400 kcal nr 1215



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza, bezglutenowa)
466 kcal
Łączna waga porcji: 168g.

B: 9.81 g T: 20.76 g W: 60.07 g (BŁ: 0.35 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

46   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Kanapki z humusem i rzodkiewką (wersja lżejsza)
456 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 13.46 g T: 11.66 g W: 84.4 g (BŁ: 18.8 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Chleb smarujemy humusem. Rzodkiewki kroimy w plastry i kładziemy na kanapki.


Obiad


Dorsz gotowany na parze z brokułem
521 kcal
Łączna waga porcji: 530g.

B: 36.54 g T: 9.93 g W: 77.68 g (BŁ: 11.65 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

26   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Dorsza solimy i okładamy plastrami pokrojonej cytryny. Brokuła solimy i gotujemy na parze razem z dorszem przez ok. 20 - 25 minut. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w posolonej wodzie w proporcjach 1:2,5 (kasza:woda) przez ok. 15 minut. Podajemy na talerzu, posypane sezamem. Brokuła polewamy oliwą z oliwek.


Podwieczorek


Sałatka z tuńczykiem
622 kcal
Łączna waga porcji: 1220g.

B: 57.3 g T: 24.26 g W: 51.62 g (BŁ: 15.18 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

60   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Sałatę rwiemy na małe kawałki, myjemy i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy tuńczyka wraz z olejem.
  3. Pomidory i paprykę myjemy, kroimy i dodajemy do miski.
  4. Wsypujemy oliwki i umytą, pokrojoną w piórka cebulę.
  5. Dodajemy bazylię, pieprz, sól oraz sok z cytryny, całość mieszamy.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Makaron z fasolką i pomidorami
370 kcal
Łączna waga porcji: 338g.

B: 11.63 g T: 16.15 g W: 48.68 g (BŁ: 7.79 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

42   16

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Fasolkę gotujemy na parze ok. 10 minut.
  2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente.
  3. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
  4. Wsypujemy całość do jednego garnka, dodajemy oliwę, bazylię, sól i pieprz, a następnie mieszamy.

 


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2435 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy  

Wartości odżywcze:


Białko: 128.74 g
Tłuszcz: 82.76 g
Węglowodany: 322.45 g (w tym błonnik: 53.77 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bazylia (suszona) 8g     1,83 zł (2,29 zł)
Bazylia świeża 6g     0,48 zł (7,99 zł)
Brokuły 300g     4,49 zł (7,49 zł)
Cebula czerwona 100g     0,46 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 100g     7,66 zł (22,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 50g     0,77 zł (4,29 zł)
Fasola szparagowa 200g     2,44 zł (5,49 zł)
Hummus z chilli 40g     1,50 zł (2,99 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 80g     0,77 zł (3,39 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 100g     1,12 zł (4,49 zł)
Mąka kukurydziana 48g     0,17 zł (3,59 zł)
Olej rzepakowy 15g     0,10 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 100g     1,75 zł (3,49 zł)
Papryka czerwona 460g     8,43 zł (10,99 zł)
Pomidory 1360g     7,24 zł (7,98 zł)
Rzodkiewka 200g     4,15 zł (4,98 zł)
Sałata lodowa 400g     6,85 zł (11,98 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Tuńczyk w oleju 340g     11,01 zł (11,98 zł)



×