Darmowa dieta 2500 kcal nr 37685



Śniadanie


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 30.54 g T: 27.74 g W: 48.89 g (BŁ: 5.09 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

20   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Drugie śniadanie


Jaglanka z mango
461 kcal
Łączna waga porcji: 487g.

B: 13.96 g T: 7.88 g W: 87.23 g (BŁ: 6.54 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

16   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. 3. Posyp sezamem.



Obiad


Kurczak chrupiący
921 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 57.35 g T: 24.75 g W: 123.7 g (BŁ: 12 g)

Bezglutenowe  

94   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy pieprz i sól, mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka. Zostawiamy na kilka minut. W międzyczasie płatki kukurydziane ugniatamy widelcem albo mielimy w młynku po czym panierujemy w nich kurczaka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Kolacja


Ryż z pieczarkami i koperkiem
590 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 13.85 g T: 26.8 g W: 80.08 g (BŁ: 12.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

54   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2526 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 115.7 g
Tłuszcz: 87.17 g
Węglowodany: 339.9 g (w tym błonnik: 36.06 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 30g     0,07 zł (1,89 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 160g     1,12 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 100g     0,62 zł (2,49 zł)
Kasza jaglana 92g     0,89 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Mango 280g     5,26 zł (7,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 170ml     0,59 zł (3,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Pieczarka świeża 120g     1,20 zł (4,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Płatki kukurydziane bezglutenowe 50g     0,67 zł (7,99 zł)
Ryż brązowy 195g     1,46 zł (2,99 zł)
Sezam 5g     0,13 zł (7,79 zł)
Suszone pomidory 20g     0,50 zł (6,99 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)



×