Darmowa dieta 2700 kcal nr 50685



Śniadanie


Owsianka z borówkami (wersja bez laktozy)
547 kcal
Łączna waga porcji: 436g.

B: 12.74 g T: 20.1 g W: 85.22 g (BŁ: 11 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   35

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.



Drugie śniadanie


Filety śledziowe z ogórkiem i grahamką (wersja bezglutenowa)
416 kcal
Łączna waga porcji: 300g.

B: 28.35 g T: 19.98 g W: 31.68 g (BŁ: 1.56 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

21   52

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Filety podajemy z pokrojonymi w paski ogórkami kwaszonymi i krążkami ryżowymi.


Obiad


Pulpeciki z makaronem (wersja bezglutenowa)
771 kcal
Łączna waga porcji: 490g.

B: 25.38 g T: 38.87 g W: 81.74 g (BŁ: 3.16 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

24   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.



Podwieczorek


Sałatka z brokułem i jajkiem
387 kcal
Łączna waga porcji: 525g.

B: 27 g T: 14.2 g W: 43.55 g (BŁ: 10.65 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

66   17

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Brokuły gotujemy na parze przez ok. 10 -15 minut.
  2. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
  3. Całość przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i jogurt, wyciskamy czosnek.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pizza bezglutenowa wege
587 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 24.96 g T: 24.04 g W: 72.95 g (BŁ: 10.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Umyj rukolę.
  10. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  11. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż kostki papryki, plasterki oliwek, posyp rukolą, startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  12. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2708 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 118.43 g
Tłuszcz: 117.19 g
Węglowodany: 315.14 g (w tym błonnik: 36.5 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Borówka amerykańska 100g     2,80 zł (6,99 zł)
Brokuły 500g     7,49 zł (7,49 zł)
Bułka tarta (bezglutenowa) 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Cebula 120g     0,28 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 269g     1,88 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 100g     0,77 zł (1,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 25g     0,47 zł (1,49 zł)
Krążki ryżowe 30g     0,73 zł (2,69 zł)
Kukurydza konserwowa 220g     1,81 zł (2,79 zł)
Mak niebieski 10g     0,31 zł (6,29 zł)
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy 70g     1,59 zł (5,69 zł)
Mielone mięso wołowe 70g     1,40 zł (9,99 zł)
Migdały 10g     0,85 zł (8,49 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 120g     1,50 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 35g     0,24 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Pomidory w puszce 600g     6,29 zł (8,38 zł)
Płatki owsiane 60g     0,39 zł (3,29 zł)
Rukola 20g     1,20 zł (5,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Wiórki kokosowe 6g     0,12 zł (3,99 zł)
Woda 175ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śledź marynowany 150g     3,64 zł (8,49 zł)



×