Darmowa dieta 2700 kcal nr 51382



Śniadanie


Naleśnik z twarogiem, miodem i rodzynkami
635 kcal
Łączna waga porcji: 321g.

B: 37.63 g T: 19.23 g W: 80.82 g (BŁ: 5.67 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

39   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Olej rozgrzewamy na patelni.
  2. Mąkę, mleko, cukier i jajo mieszamy w wysokiej szklance.
  3. Smażymy naleśnik na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Gotowy naleśnik kładziemy na talerzu.
  5. W misce mieszamy twaróg z miodem i rodzynkami.
  6. Nakładamy na naleśnik.

W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.



Drugie śniadanie


Kanapki z pastą z makreli (wersja lżejsza)
346 kcal
Łączna waga porcji: 347g.

B: 19.46 g T: 11.08 g W: 46.95 g (BŁ: 9.1 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

21   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makrelę pozbawioną ości miksujemy z cebulą, natką pietruszki i papryką. Powstałą pastą smarujemy chleb, nakładamy sałatę i ogórka.


Obiad


Pulpeciki z makaronem (wersja bezglutenowa)
771 kcal
Łączna waga porcji: 490g.

B: 25.38 g T: 38.87 g W: 81.74 g (BŁ: 3.16 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

24   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.



Podwieczorek


Komosa ryżowa na mleku migdałowym z malinami
381 kcal
Łączna waga porcji: 520g.

B: 13.9 g T: 7.88 g W: 71.34 g (BŁ: 13.84 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

16   62

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Komosę ugotuj na mleku migdałowym.
  2. Pod koniec gotowania dodaj maliny.
  3. Przełóż do miseczki i wkrój jabłko.


Kolacja


Pizza bezglutenowa wege
587 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 24.96 g T: 24.04 g W: 72.95 g (BŁ: 10.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Umyj rukolę.
  10. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  11. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż kostki papryki, plasterki oliwek, posyp rukolą, startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  12. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2720 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 121.33 g
Tłuszcz: 101.1 g
Węglowodany: 353.8 g (w tym błonnik: 41.9 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka tarta (bezglutenowa) 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Cebula 120g     0,28 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 30g     0,14 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 3g     0,03 zł (5,49 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Jabłko 150g     0,65 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 101g     0,71 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 25g     0,47 zł (1,49 zł)
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy 70g     1,59 zł (5,69 zł)
Makrela, wędzona 60g     1,44 zł (5,99 zł)
Malina 60g     1,20 zł (9,99 zł)
Mielone mięso wołowe 70g     1,40 zł (9,99 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 50ml     0,17 zł (3,49 zł)
Mleko migdałowe 240g     2,52 zł (10,49 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka ryżowa 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 115g     2,30 zł (7,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 80g     1,00 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 45g     0,31 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 310g     5,68 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Pomidory w puszce 600g     6,29 zł (8,38 zł)
Quinoa (komosa ryżowa) 70g     2,24 zł (7,99 zł)
Rodzynki 30g     0,67 zł (4,49 zł)
Rukola 20g     1,20 zł (5,99 zł)
Sałata masłowa 15g     0,53 zł (4,99 zł)
Ser twarogowy chudy 100g     1,33 zł (1,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 175ml 0,00 zł (0,00 zł)



×