Darmowa dieta 2800 kcal nr 72313



Śniadanie


Kanapki z humusem i rzodkiewką (wersja lżejsza)
684 kcal
Łączna waga porcji: 570g.

B: 20.19 g T: 17.49 g W: 126.6 g (BŁ: 28.2 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

37   38

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

Chleb smarujemy humusem. Rzodkiewki kroimy w plastry i kładziemy na kanapki.


Drugie śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

15   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Pomidorowa zupa krem z jarmużem
316 kcal
Łączna waga porcji: 586g.

B: 19 g T: 4.52 g W: 59.32 g (BŁ: 18.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   30

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 4

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Obierz marchew, pietruszki, pora i cebule. Pokrój warzywa w plasterki.
  3. Ugotuj warzywa w garnku z 2 litrami wody i zblenduj.
  4. Zblendowane warzywa uzupełnij 1 litrem wody, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
  5. Jarmuż porwij palcami na niewielkie kawałki i włóż do garnka z gotującym się kremem warzywnym. Gotuj około 2-3 minuty.
  6. Zupę dopraw do smaku słodką papryką, pieprzem Cayenne, suszonym czosnkiem niedźwiedzim (opcjonalnie) i solą himalajską.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Sałatka z awokado, szpinakiem i pomarańczą
567 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 12.39 g T: 22.58 g W: 85.54 g (BŁ: 13.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

21   38

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kroimy składniki, polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i mieszamy ze szpinakiem. Podajemy z chlebem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2828 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 93.39 g
Tłuszcz: 82.57 g
Węglowodany: 471.11 g (w tym błonnik: 82.33 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 70g     2,18 zł (13,99 zł)
Cebula 700g     1,65 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 280g     2,65 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 50g     0,15 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Czosnek niedźwiedzi 0.8g     0,19 zł (5,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 30g     0,45 zł (1,49 zł)
Hummus z chilli 60g     2,24 zł (2,99 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Jarmuż 1000g     27,96 zł (27,96 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 1400g     26,08 zł (26,82 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Marchew 540g     1,65 zł (2,29 zł)
Masło 140g     3,49 zł (4,99 zł)
Mielona papryka słodka 1.8g     0,12 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ogórek 40g     0,27 zł (3,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz Cayenne 0.04g     0,00 zł (2,29 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 540g     4,48 zł (4,98 zł)
Pomarańcze 200g     1,25 zł (7,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Por 560g     9,71 zł (11,97 zł)
Rzodkiewka 300g     6,23 zł (7,47 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszone pomidory 40g     1,00 zł (6,99 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól himalajska 4g     0,04 zł (3,49 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×