Darmowa dieta 2800 kcal nr 74277



Śniadanie


Jaglanka z borówkami
531 kcal
Łączna waga porcji: 436g.

B: 19.85 g T: 19.43 g W: 74.04 g (BŁ: 9.01 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

14   36

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie zalewamy wrzątkiem. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.


Drugie śniadanie


Sałatka z awokado, szpinakiem i pomarańczą (wersja bezglutenowa)
485 kcal
Łączna waga porcji: 430g.

B: 9.86 g T: 22.03 g W: 65.9 g (BŁ: 8 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   51

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kroimy składniki, polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i mieszamy ze szpinakiem. Podajemy z krążkami ryżowymi.



Obiad


Pulpeciki z makaronem
746 kcal
Łączna waga porcji: 490g.

B: 32.37 g T: 39.57 g W: 70.02 g (BŁ: 9.42 g)

Bez laktozy  

47   12

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.



Podwieczorek


Zupa z fasoli krem
473 kcal
Łączna waga porcji: 359g.

B: 22.81 g T: 10.97 g W: 80.04 g (BŁ: 18.09 g)

Bezglutenowe  

15   14

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Fasole moczę przez noc. Cebule obieram, kroję w talarki i podsmażam na złoto. Rano płuczę na sicie, wsypuję do garnka i dodaję około 0,7 litra wody. Do garnka wkładam obrane warzywa. Doprawiam solą, dodaje listki laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku. Gotuję mniej więcej przez 90 minut. Warzywa i przyprawy wyławiam, zastawiam w garnku tylko fasole i ziemniaki. Zupę miksuję blenderem dodając śmietanę lub mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Kroje drobno suszone pomidory, wykładam na wierzch. Na talerz wlewam zupę, drobno pokrojone suszone pomidory, wykładam na wierzch.


Kolacja


Łosoś z sosem koperkowym
577 kcal
Łączna waga porcji: 412g.

B: 38.94 g T: 41.71 g W: 13.66 g (BŁ: 3.15 g)



11   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

ŁOSOŚ + MARYNATA Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filet opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny (2ml), olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut. SOS KOPERKOWY Niecałe pół szklanki bulionu zagotować z szczypta kurkumy. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia. DODATKI Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) - ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut). Na talerze położyć upieczonego łososia, obok szparagi i polać sosem koperkowym. Ewentualnie podawać z młodymi ziemniakami


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2812 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 123.83 g
Tłuszcz: 133.71 g
Węglowodany: 303.66 g (w tym błonnik: 47.67 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 70g     2,18 zł (13,99 zł)
Borówka amerykańska 100g     2,80 zł (6,99 zł)
Bułka tarta 20g     0,16 zł (3,89 zł)
Cebula 140g     0,33 zł (1,89 zł)
Czosnek 2g     0,09 zł (2,19 zł)
Fasola biała, nasiona suche 80g 0,00 zł (0,00 zł)
Jaja kurze całe 45g     0,31 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 25g     0,47 zł (1,49 zł)
Koperek (świeży) 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Krążki ryżowe 20g     0,49 zł (2,69 zł)
Mak niebieski 10g     0,31 zł (6,29 zł)
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 70g     0,79 zł (4,49 zł)
Marchew 20g     0,06 zł (2,29 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Mielone mięso wołowe 70g     1,40 zł (9,99 zł)
Migdały 10g     0,85 zł (8,49 zł)
Miód pszczeli 2g     0,07 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Ogórek 40g     0,27 zł (3,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 5g     0,04 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Pietruszka, korzeń 30g     0,25 zł (2,49 zł)
Pomarańcze 200g     1,25 zł (7,49 zł)
Pomidory w puszce 200g     2,10 zł (4,19 zł)
Płatki jaglane 60g     0,84 zł (2,79 zł)
Seler, korzeń 20g     0,08 zł (2,69 zł)
Sos sojowy (ciemny) 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Suszone pomidory 47g     1,17 zł (6,99 zł)
Szparagi 180g     4,32 zł (11,99 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Wiórki kokosowe 6g     0,12 zł (3,99 zł)
Ziemniaki 60g     0,11 zł (3,69 zł)
Łosoś, świeży 170g     19,54 zł (22,99 zł)
Śmietana 18% 50g     0,42 zł (1,69 zł)
Śmietana kremowa 30% 30g 0,00 zł (0,00 zł)



×