Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 9g |
![]() |
|
Bułka tarta | 20g |
![]() |
|
Cebula | 250g |
![]() |
|
Chleb żytni | 35g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Czarne jagody | 375g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 197g |
![]() |
|
Kabanosy | 23g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
![]() |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
![]() |
|
Masło | 5g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
![]() |
|
Mleko sojowe | 750ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 750g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 40g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 150g |
![]() |
|
Otręby owsiane | 150g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Polędwica z indyka | 100g |
![]() |
|
Pomidory | 170g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 400g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 9g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 70g |
![]() |
|
Szparagi | 150g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |