Darmowa dieta 2900 kcal nr 105193



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Jaglanka z bananem, amarantusem i rodzynkami (wersja lżejsza, bez laktozy)
372 kcal
Łączna waga porcji: 368g.

B: 6.33 g T: 6.11 g W: 76.25 g (BŁ: 5.84 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

16   54

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Rodzynki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Jednogarnkowe spaghetti ratatouille
442 kcal
Łączna waga porcji: 1058g.

B: 22.02 g T: 7.38 g W: 80.06 g (BŁ: 15.1 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

44   15

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, czosnek, cukinię, bakłażana i paprykę. Gotuj przez kilka minut na dużym płomieniu do czasu aż lekko zbrązowieje.

2. Dodaj pokrojone pomidory, wodę, ocet i makaron spaghetti. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min aż makaron będzie miękki a sos zgęstnieje.

3. Dodaj pokrojoną świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać płatki drożdżowe nieaktywne jeżeli lubisz. Smacznego :)


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Naleśniki gryczane z czerwoną soczewicą i jarmużem
507 kcal
Łączna waga porcji: 440g.

B: 21.27 g T: 16.73 g W: 70.39 g (BŁ: 4.74 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

4   23

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Naleśniki: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko i 1/4 szklanki mleka, a następnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę mleka, mieszamy i delikatnie pieprzymy. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy olej (2 łyżki), wylewamy cienkie naleśniki i smażymy je ok. 40-50 sekund z jednej strony lub do zarumienienia brzegów. Przewracamy i na drugiej stronie smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Farsz: Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) lekko (przez ok. 2 minuty) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przepłukaną soczewicę. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, jarmuż i przyprawy. Podgotowujemy to ok. 10-15 minut. Sugeruję aby najpierw dodać mniej wody a potem sukcesywnie ją dolewać kiedy całość mocno zgęstnieje a soczewica nadal będzie twarda. I tak trzeba kontrolować sytuację podczas smażenia dążymy do tego aby konsystencja była gęsta i treściwa, a soczewica miękka. Faszerujemy naleśniki farszem.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2940 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 105.64 g
Tłuszcz: 61.64 g
Węglowodany: 522.77 g (w tym błonnik: 60.74 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Amarantus ekspandowany 3g     0,21 zł (6,99 zł)
Bakłażan 120g     1,33 zł (4,99 zł)
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Bazylia świeża 1g     0,08 zł (7,99 zł)
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 185g     0,44 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukinia 600g     5,99 zł (8,49 zł)
Czosnek 23g     1,01 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 56g     0,39 zł (6,99 zł)
Jarmuż 20g     0,56 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 280g     2,71 zł (3,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 240g     4,47 zł (4,47 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 150g     1,68 zł (4,49 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 2g     0,13 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 940ml     3,28 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Mąka gryczana 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ocet balsamiczny 5g     0,25 zł (12,49 zł)
Olej rzepakowy 40g     0,28 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 350g     6,41 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Płatki drożdżowe 10g     1,70 zł (16,99 zł)
Płatki jaglane 40g     0,56 zł (2,79 zł)
Rodzynki 10g     0,22 zł (4,49 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 50g     0,74 zł (5,19 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 605ml 0,00 zł (0,00 zł)



×