Darmowa dieta 2900 kcal nr 114100



Śniadanie


Pancakes szpinakowe z owocami
571 kcal
Łączna waga porcji: 334g.

B: 21.07 g T: 16.29 g W: 90.2 g (BŁ: 8.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

4   24

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Szpinak myjemy i osuszamy. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Całość miksujemy tak, aby przypominała mąkę. Następnie dodajemy szpinak, mleko, banan, syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy udekorowane owocami i ewentualnie syropem klonowym.


Drugie śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

15   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Marchwianka z mlekiem migdałowym
381 kcal
Łączna waga porcji: 538g.

B: 18.55 g T: 10.38 g W: 62.86 g (BŁ: 17.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

1   23

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, ż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy solą i smażymy,mieszając prze ok.10minut. Następnie dodajemy połowę startego imbiru i soczewicę,smażymy przez mniej więcej 2minuty. Na patelnię wlewamy ok.2-3 szklanki wody i gotujemy całość ok. 15-20minut. Doprawiamy solą,pieprzem i słodką papryką oraz startym imbirem. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy szklankę mleka migdałowego i blendujemy.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kasza jaglana z warzywami
639 kcal
Łączna waga porcji: 782g.

B: 17.83 g T: 22.47 g W: 98.15 g (BŁ: 12.66 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   15

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę parzymy wrzątkiem i osączamy.Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy w paki. Umytą cukinię kroimy w kostkę azem ze skórką. Czosnek i cebulę obieramy,drobno siekamy i podsmażamy na oleju na złoto,dodajemy paprykę i cukinię ,dusimy d miękkości. Wlewamy sok pmidorowy, wsypujemy kaszę i smażymy razem chwilę. Doprawiamy rozmarynem,solą i pieprzem,przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 25minut na 180 stopni.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2852 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 99.26 g
Tłuszcz: 87.12 g
Węglowodany: 450.86 g (w tym błonnik: 61.84 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Cebula 260g     0,61 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 50g     0,15 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cukinia 600g     5,99 zł (8,49 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 30g     0,45 zł (1,49 zł)
Imbir 5g     0,14 zł (5,69 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 280g     2,71 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Marchew 500g     1,53 zł (2,29 zł)
Masło 140g     3,49 zł (4,99 zł)
Mielona papryka słodka 2g     0,13 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mleko migdałowe 250g     2,62 zł (10,49 zł)
Mleko sojowe 125ml     0,87 zł (6,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej kokosowy 19g     0,95 zł (11,99 zł)
Olej rzepakowy 36g     0,25 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 520g     9,52 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 3g     0,27 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 100g     0,83 zł (2,49 zł)
Pietruszka, liście 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 2g     0,05 zł (0,75 zł)
Płatki owsiane 100g     0,66 zł (3,29 zł)
Rozmaryn suszony 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 100g     1,48 zł (5,19 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sok pomidorowy 230g 0,00 zł (0,00 zł)
Szpinak 40g     0,80 zł (3,99 zł)
Sól biała 2g     0,01 zł (1,99 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×