Darmowa dieta 3000 kcal nr 30709



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Omlet z pieczarkami i warzywami
338 kcal
Łączna waga porcji: 525g.

B: 28.68 g T: 18.64 g W: 18.18 g (BŁ: 7.06 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

51   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa i pieczarki.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki i umieść na osobnej patelni. Uduś pieczarki wraz z niewielką ilością wody.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Umieść warzywa w misce.
  4. Do warzyw dodaj jaja kurze oraz przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, pieprz czarny, sól himalajska). Wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej zawartość miski. Podgrzewaj omlet aż do czasu, gdy jajka się zetną.
  6. Omlet wyłóż na talerz i posyp duszonymi pieczarkami.


Obiad


Kotlety z kalafiora z kaszą i sałatą
716 kcal
Łączna waga porcji: 631g.

B: 35.69 g T: 31.38 g W: 78.62 g (BŁ: 10.49 g)

Bezglutenowe  

25   24

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora gotujemy na parze lub tradycyjnie, rozdrabniamy i mieszamy ze zmielonym mięsem, ulubionymi przyprawami i koperkiem. Formujemy kotlety i smażymy na oleju. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy, mieszamy z jogurtem i doprawiamy.



Podwieczorek


Bułka z twarożkiem
654 kcal
Łączna waga porcji: 406g.

B: 50.6 g T: 21.2 g W: 69.42 g (BŁ: 6.86 g)

Wegetariańskie  

75   8

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Bułkę przekroić, posmarować masłem. Twaróg wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku, nałożyć na pieczywo, posypać szczypiorkiem.



Kolacja


Pizza bezglutenowa z szynką
605 kcal
Łączna waga porcji: 617g.

B: 28.98 g T: 24.37 g W: 72.61 g (BŁ: 9.97 g)

Bezglutenowe  

22   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  10. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż szynkę, kostki papryki, plasterki oliwek, posyp startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  11. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3003 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 155.64 g
Tłuszcz: 121.84 g
Węglowodany: 340.97 g (w tym błonnik: 35.08 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka grahamka 100g     1,37 zł (1,78 zł)
Cebula 120g     0,28 zł (1,89 zł)
Cukier 15g     0,04 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Jaja kurze całe 224g     1,57 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 170g     1,31 zł (1,39 zł)
Kalafior 250g     4,16 zł (9,99 zł)
Kasza jaglana 80g     0,77 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 16g     1,91 zł (2,99 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 350g     6,41 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 160g     1,60 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1.25g     0,11 zł (1,79 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Sałata masłowa 100g     3,56 zł (4,99 zł)
Ser twarogowy półtłusty 200g     3,19 zł (3,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Szczypiorek 6g     0,60 zł (2,49 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)
Sól himalajska 6g     0,06 zł (3,49 zł)
Wieprzowina, łopatka 100g     2,25 zł (13,49 zł)
Woda 287ml 0,00 zł (0,00 zł)



×