Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 18g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Imbir | 6g |
0,17 zł
(5,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 160g |
1,12 zł
(6,99 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 400g |
3,28 zł
(5,58 zł) |
|
| Masło | 6g |
0,15 zł
(4,99 zł) |
|
| Melon | 300g |
3,00 zł
(11,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 60ml |
0,21 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 750ml |
7,12 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 60g |
0,22 zł
(3,59 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Pomidory | 170g |
0,90 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 20g |
0,13 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Sałata | 20g |
0,71 zł
(4,99 zł) |
|
| Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 400g |
5,38 zł
(5,38 zł) |
|
| Szynka z indyka | 60g |
2,82 zł
(7,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Śliwki suszone | 80g |
2,66 zł
(4,99 zł) |