Darmowa dieta 3000 kcal nr 57874



Śniadanie


Pancakes szpinakowe z owocami
571 kcal
Łączna waga porcji: 334g.

B: 21.07 g T: 16.29 g W: 90.2 g (BŁ: 8.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

4   24

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Szpinak myjemy i osuszamy. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Całość miksujemy tak, aby przypominała mąkę. Następnie dodajemy szpinak, mleko, banan, syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy udekorowane owocami i ewentualnie syropem klonowym.


Drugie śniadanie


Fit muffinki
375 kcal
Łączna waga porcji: 190g.

B: 14.79 g T: 10.47 g W: 57.69 g (BŁ: 5.19 g)

Wegetariańskie  

23   17

Składniki na liczbę porcji: 10

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

Mieszamy składniki suche(mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę,płatki,otręby,orzechy) w drugiej misce łączymy składniki mokre(miód,jajko,jogurt). Mieszamy suche z mokrymi.Dodajemy banana pokrojonego w kostkę, delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 10. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Makaron z pesto (bezglutenowy)
728 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 11.72 g T: 22.28 g W: 121.58 g (BŁ: 2.4 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

55   49

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Kolacja


Pilaf z soczewicą, ananasem i kalafiorem (wersja lżejsza)
563 kcal
Łączna waga porcji: 755g.

B: 22.84 g T: 10.11 g W: 104.32 g (BŁ: 17.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

6   71

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3024 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 101.68 g
Tłuszcz: 78.94 g
Węglowodany: 504.8 g (w tym błonnik: 53.47 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 100g     1,00 zł (7,99 zł)
Banan 240g     1,20 zł (4,99 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 150g     1,05 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 750g     5,79 zł (6,95 zł)
Kakao w proszku 30g     1,40 zł (6,99 zł)
Kalafior 220g     3,66 zł (9,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 3g     0,25 zł (1,69 zł)
Makaron kukurydziany 140g     1,29 zł (4,59 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 180g     6,75 zł (14,99 zł)
Mleko sojowe 125ml     0,87 zł (6,99 zł)
Mąka pszenna pełnoziarnista 390g     1,95 zł (4,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej kokosowy 7g     0,35 zł (11,99 zł)
Olej rzepakowy 5g     0,03 zł (6,99 zł)
Orzechy włoskie 90g     10,34 zł (11,49 zł)
Otręby owsiane 90g     1,91 zł (3,19 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 60g     6,66 zł (9,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 200g     2,79 zł (3,49 zł)
Proszek do pieczenia 17g     0,43 zł (0,75 zł)
Płatki owsiane 115g     0,76 zł (3,29 zł)
Rodzynki 10g     0,22 zł (4,49 zł)
Ryż brązowy 50g     0,37 zł (2,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 40g     0,59 zł (5,19 zł)
Soda oczyszczona 7.5g     0,10 zł (1,29 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszona kolendra 2g     0,17 zł (1,29 zł)
Szczypiorek 30g     2,99 zł (4,98 zł)
Szpinak 40g     0,80 zł (3,99 zł)



×