Darmowa dieta 3100 kcal nr 112546



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Placek jaglany z sosem mandarynkowym
490 kcal
Łączna waga porcji: 390g.

B: 16.72 g T: 19.52 g W: 64.5 g (BŁ: 4.57 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

25   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Banana, mąkę i jajko miksujemy a następnie smażymy na patelni. Następnie miksujemy jogurt z mandarynką, powstałym sosem polewamy placek.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Pudding chia z ananasem
342 kcal
Łączna waga porcji: 238g.

B: 8.09 g T: 26.76 g W: 19.05 g (BŁ: 3.9 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

16   17

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Nasiona wsyp do miseczki, zalej mlekiem i wymieszaj. Poczekaj aż nasiona napęcznieją. Jeżeli nasiona zalewasz zimnym mlekiem, czas pęcznienia to około 1 godzina. Po tym czasie, do nasion, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj do połączenia się konsystencji. Na dno pucharku ułóż wybrane owoce, u mnie było to 6 łyżek jagód. Następnie po równo wyłóż masę z mascarpone. Plaster ananasa zblenduj i wyłóż na masę mascarpone. Deser włóż do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje schłodzony.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Ryż ze schabem i szparagami
639 kcal
Łączna waga porcji: 640g.

B: 33.33 g T: 23.22 g W: 79.89 g (BŁ: 10.91 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

25   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone mięso i smażymy. Na koniec dodajemy pomidory. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi i przygotowujemy soczewicę wg przepisu na opakowaniu.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3090 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 114.16 g
Tłuszcz: 100.92 g
Węglowodany: 459.51 g (w tym błonnik: 54.44 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 90g     0,90 zł (7,99 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 160g     0,38 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Czarne jagody 20g     0,97 zł (14,49 zł)
Czosnek 8g     0,35 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 60g     0,42 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 100g     0,77 zł (1,39 zł)
Kasza jaglana 280g     2,71 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Mandarynki 70g     0,80 zł (7,99 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mąka jaglana 30g     0,36 zł (11,99 zł)
Nasiona chia 16g     0,45 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 200g     2,10 zł (4,19 zł)
Ryż brązowy 80g     0,60 zł (2,99 zł)
Schab bez kości 100g     1,84 zł (11,59 zł)
Ser mascarpone 100g 0,00 zł (0,00 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Szparagi 150g     3,60 zł (11,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)



×