Darmowa dieta 3100 kcal nr 89790



Śniadanie


Tosty pełnoziarniste z serem mozzarella
613 kcal
Łączna waga porcji: 372g.

B: 34.75 g T: 23.4 g W: 68.86 g (BŁ: 5.88 g)



61   7

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Między kromki wkładamy szynkę, szpinak i mozarellę, posypujemy oregano i opiekamy. Podajemy z pomidorem.


Drugie śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

14   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Zapiekanka z grahamki
732 kcal
Łączna waga porcji: 290g.

B: 39.78 g T: 21.44 g W: 101.08 g (BŁ: 12.06 g)



80   8

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Grahamkę kroimy na pół, smarujemy margaryną każdą połowę, kładziemy po plasterku szynki a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi a bułka będzie chrupiąca. Można posmarować keczupem.


Kolacja


Domowy paprykarz bez ryżu
488 kcal
Łączna waga porcji: 438g.

B: 26.24 g T: 35.57 g W: 19.43 g (BŁ: 6.89 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

8   36

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.

Źródło: olalalchf.pl


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3094 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 142.58 g
Tłuszcz: 118.39 g
Węglowodany: 389.02 g (w tym błonnik: 47.56 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bułka grahamka 180g     2,46 zł (2,67 zł)
Cebula 260g     0,61 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 50g     0,15 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cynamon 20g     2,54 zł (4,58 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 250g     19,16 zł (22,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 30g     0,45 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Liść laurowy 1g     0,22 zł (1,29 zł)
Makrela, wędzona 250g     5,99 zł (5,99 zł)
Marchew 100g     0,31 zł (2,29 zł)
Margaryna do pieczywa 10g     0,11 zł (2,69 zł)
Masło 140g     3,49 zł (4,99 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 2g     0,13 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Oregano (suszone) 2g     0,34 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 370g     6,78 zł (10,99 zł)
Passata pomidorowa 250g     2,14 zł (5,99 zł)
Pieczywo tostowe, grahamowe 110g     1,43 zł (6,49 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pomidory 220g     1,17 zł (3,99 zł)
Ryż konjac 300g     7,01 zł (8,99 zł)
Ser gouda tłusty 60g     1,40 zł (3,49 zł)
Ser mozzarella 80g     2,04 zł (3,19 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Sos sojowy jasny 30g     0,84 zł (4,19 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Szynka wieprzowa, gotowana 30g     2,06 zł (54,99 zł)
Szynka z indyka 40g     1,88 zł (7,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Ziele angielskie 1g     0,11 zł (1,59 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×