Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, później kmin rzymski, oregano i odrobinę chilli. Przestudzić. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną pietruszką, cebulą z przyprawami, dodać sól i pieprz. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku (180-200st) przez ok. 20 - 25 min. Można też usmażyć, ale wiadomo - pieczone będzie lżejsze. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać troszkę oleju z suszonych pomidorów, kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić miętą (może być suszona). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 140g |
![]() |
|
Bazylia (suszona) | 8g |
![]() |
|
Brokuły | 250g |
![]() |
|
Cebula | 100g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 240g |
![]() |
|
Chleb żytni | 35g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
![]() |
|
Cytryna | 6g |
![]() |
|
Czosnek | 20g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 200g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 216g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 180g |
![]() |
|
Kumin (kmin rzymski) | 2g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 100g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 2g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 12g |
![]() |
|
Mięso mielone z indyka | 400g |
![]() |
|
Mięta suszona | 2g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 70ml |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 30g |
![]() |
|
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 48g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 40g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Oregano (suszone) | 2g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 2g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 60g |
![]() |
|
Rodzynki | 30g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 50g |
![]() |
|
Ser twarogowy chudy | 100g |
![]() |
|
Ser typu "Feta" | 40g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 120g |
![]() |
|
Szczypiorek | 10g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Sól himalajska | 2g |
![]() |