Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.
1. Pokrój warzywa na małą kostkę.
2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.
3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Awokado | 140g |
4,35 zł
(13,99 zł) |
|
| Bulion warzywny | 200g |
21,84 zł
(27,96 zł) |
|
| Chleb żytni | 280g |
2,65 zł
(3,79 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 170g |
2,04 zł
(4,79 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Hummus z chilli | 60g |
2,24 zł
(2,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 80g |
0,56 zł
(6,99 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 370g |
3,04 zł
(5,58 zł) |
|
| Kumin (kmin rzymski) | 3g |
0,26 zł
(1,29 zł) |
|
| Limonka | 100g |
1,56 zł
(4,99 zł) |
|
| Makaron penne (pełnoziarnisty) | 200g |
2,25 zł
(4,49 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 5g |
0,46 zł
(2,29 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 30ml |
0,28 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 30g |
3,45 zł
(11,49 zł) |
|
| Papryka jalapeno | 30g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 170g |
1,78 zł
(4,19 zł) |
|
| Quinoa (komosa ryżowa) | 200g |
6,39 zł
(7,99 zł) |
|
| Rzodkiewka | 200g |
4,15 zł
(4,98 zł) |
|
| Ser gorgonzola | 100g |
8,99 zł
(8,99 zł) |
|
| Suszona kolendra | 1g |
0,09 zł
(1,29 zł) |