Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 360g |
1,80 zł
(4,99 zł) |
|
Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
Cynamon | 8g |
1,02 zł
(2,29 zł) |
|
Jabłko | 720g |
3,14 zł
(3,49 zł) |
|
Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
Kiwi | 225g |
3,37 zł
(7,49 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Miód pszczeli | 24g |
0,90 zł
(14,99 zł) |
|
Nasiona chia | 15g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 50g |
1,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 400g |
5,58 zł
(6,98 zł) |
|
Płatki jaglane | 20g |
0,28 zł
(2,79 zł) |
|
Rodzynki | 14g |
0,31 zł
(4,49 zł) |
|
Rukola | 120g |
7,19 zł
(11,98 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Ser typu "Feta" | 180g |
2,86 zł
(4,29 zł) |
|
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 400g |
5,38 zł
(5,38 zł) |
|
Szpinak | 150g |
2,99 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 1230ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |