Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier wanilinowy | 10g |
0,30 zł
(1,29 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Czekolada gorzka | 10g |
0,45 zł
(4,49 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 210g |
1,47 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 100ml |
1,80 zł
(8,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 440ml |
1,54 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 336g |
1,00 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Otręby pszenne | 40g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Pierś z indyka | 150g |
3,62 zł
(14,49 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 2g |
0,05 zł
(0,75 zł) |
|
| Płatki owsiane | 200g |
1,32 zł
(3,29 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 80g |
0,60 zł
(2,99 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 2g |
0,03 zł
(1,29 zł) |
|
| Surówka z ogórków z jogurtem naturalnym | 272g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Wiórki kokosowe | 10g |
0,20 zł
(3,99 zł) |