Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Brokuły | 500g |
7,49 zł
(7,49 zł) |
|
Bułka grahamka | 180g |
2,46 zł
(2,67 zł) |
|
Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
Cynamon | 8g |
1,02 zł
(2,29 zł) |
|
Jabłko | 720g |
3,14 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 120g |
0,84 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 40g |
0,31 zł
(1,39 zł) |
|
Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
Makaron pełnoziarnisty | 100g |
1,20 zł
(5,99 zł) |
|
Margaryna do pieczywa | 10g |
0,11 zł
(2,69 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 80g |
1,47 zł
(10,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 320g |
3,19 zł
(4,99 zł) |
|
Polędwica z indyka | 100g |
4,70 zł
(7,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 320g |
4,47 zł
(6,98 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Rodzynki | 14g |
0,31 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 160g |
1,20 zł
(2,99 zł) |
|
Ser mozzarella | 30g |
0,77 zł
(3,19 zł) |
|
Szczypiorek | 10g |
1,00 zł
(2,49 zł) |
|
Szparagi | 150g |
3,60 zł
(11,99 zł) |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |