1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 5g |
![]() |
|
Brokuły | 200g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Gruszka | 260g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 324g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 40g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 400g |
![]() |
|
Migdały | 30g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 48g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
![]() |
|
Mleko krowie 0,5% | 20g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 281g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 40g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 30g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 5g |
![]() |
|
Sól himalajska | 1g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |