Darmowa dieta 3500 kcal nr 2346



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

49   44

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Makaron z pesto
708 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 25.3 g T: 22.98 g W: 106.18 g (BŁ: 11.08 g)

Wegetariańskie  

77   22

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Obiad


Ryż z pieczarkami i koperkiem (wersja lżejsza)
891 kcal
Łączna waga porcji: 1245g.

B: 23.34 g T: 40.53 g W: 119.13 g (BŁ: 20.94 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   19

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podwieczorek


Koktajl z kiwi i ananasa (z mlekiem ryżowym)
650 kcal
Łączna waga porcji: 1160g.

B: 6.96 g T: 10.76 g W: 141.16 g (BŁ: 16.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

34   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Owoce obieramy ze skórki i miksujemy z wodą i chia.


Kolacja


Dorsz gotowany na parze z brokułem
521 kcal
Łączna waga porcji: 530g.

B: 36.54 g T: 9.93 g W: 77.68 g (BŁ: 11.65 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

27   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Dorsza solimy i okładamy plastrami pokrojonej cytryny. Brokuła solimy i gotujemy na parze razem z dorszem przez ok. 20 - 25 minut. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w posolonej wodzie w proporcjach 1:2,5 (kasza:woda) przez ok. 15 minut. Podajemy na talerzu, posypane sezamem. Brokuła polewamy oliwą z oliwek.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3460 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 103.83 g
Tłuszcz: 110.45 g
Węglowodany: 546.29 g (w tym błonnik: 60.53 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 200g     2,00 zł (7,99 zł)
Brokuły 300g     4,49 zł (7,49 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 100g     7,66 zł (22,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 80g     0,77 zł (3,39 zł)
Kiwi 450g     6,74 zł (7,49 zł)
Koper ogrodowy 105g     12,56 zł (14,95 zł)
Makaron pełnoziarnisty 140g     1,68 zł (5,99 zł)
Mleko ryżowe 500ml     4,75 zł (9,49 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 15g     0,37 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 35g     0,24 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 15g     0,13 zł (8,99 zł)
Pesto z bazylią 60g     6,66 zł (9,99 zł)
Pieczarka świeża 240g     2,40 zł (4,99 zł)
Pomidory koktajlowe 200g     2,79 zł (3,49 zł)
Ryż brązowy 135g     1,01 zł (2,99 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Woda 820ml 0,00 zł (0,00 zł)



×