Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
![]() |
|
Banan | 120g |
![]() |
|
Brokuły | 500g |
![]() |
|
Cebula | 60g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cynamon | 8g |
![]() |
|
Jabłko | 720g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 280g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 40g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 100g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 400g |
![]() |
|
Makaron kukurydziany | 100g |
![]() |
|
Makrela, wędzona | 80g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 60ml |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 60g |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 24g |
![]() |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 120g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 220g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Rodzynki | 36g |
![]() |
|
Sałata | 20g |
![]() |
|
Szczypiorek | 10g |
![]() |