Darmowa dieta 3800 kcal nr 111651



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Owsianka z miodem, jabłkiem i orzechami
475 kcal
Łączna waga porcji: 452g.

B: 15.11 g T: 13.35 g W: 77.77 g (BŁ: 7.7 g)

Wegetariańskie  

45   21

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki gotujemy w mleku lub zostawiamy na noc do nasiąknięcia. jabłko i orzechy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do płatek. Podajemy na ciepło lub na zimno



Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Podwieczorek


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   38

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Kanapki z pastą fasolową
563 kcal
Łączna waga porcji: 516g.

B: 20.74 g T: 13.83 g W: 100.78 g (BŁ: 22.41 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

42   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Miksujemy paprykę, fasolę, sok z cytryny i koperek. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, a następnie nakładamy plasterki pomidora.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3755 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 134.31 g
Tłuszcz: 113.32 g
Węglowodany: 585.72 g (w tym błonnik: 68.37 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 120g     1,44 zł (4,79 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jabłko 180g     0,79 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 180g     1,74 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 19g     2,27 zł (2,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 200ml     0,70 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 15g     0,66 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 40g     4,60 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 50g     0,33 zł (3,29 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×